Bronya

Materiali za termoizolacijo

Home Lastnosti bronya termoizolacije in bronya premazov

LASTNOST OPIS UČINKA
ZAŠČITA OD MRAZA ALI HLADU Zaradi izolativnega delovanja zmanjšuje stroške ogrevanja ali stroške, ki nastajajo zaradi toplotnih izgub skozi stene oz. materiale.
ZAŠČITA OD PREGRETJA Premaz odbije nazaj med 60-80% toplote, zato dolgo časa ščiti pred pregrevanjem površine na katero je nanešen.
ZAŠČITA pred IR (infrardečim) spektrom  sončnega obsevanja Testi opravljeni v Abu Dabiju so pokazali, da je Bronya zmanjšala prehod IR žarkov in s tem tudi pregrevanje objekta za 25-30%, kar pomeni, da ga je bilo potrebno tudi toliko manj hladiti.
ZAŠČITA PRED ZVOKOM Sloj premaza debeline samo 0,6 mm zmanjša prehod zvoka za do 2 dB.
HIDROIZOLACIJSKA ZAŠČITA Premaz zagotavlja nizko absorpcijo vlage, ki ni večja od 0,03 g/m3, kar pomeni, da deluje kot vodoneprepustna pohodna folija, ki ima odlične termo izolacijske in elastične lastnosti, poleg tega je vsako poškodbo mogoče zelo enostavno in poceni sanirati .
EKOLOŠKA PRIJAZNOST Bronya ne vsebuje strupenih ali škodljivih sestavin, zato je ekološko prijazna.
ZAŠČITA PRED POŽARI, OGNJEM Bronya vsebuje nano izolacijske kroglice, zato ne gori, pač pa celo povečuje ognjeodpornost vsakega materiala, na katerega je nanešena.
ANTIKOROZIVNO DELOVANJE Bronya deluje kot izolacijski premaz. Na površino se prime kot običajni premaz oz. barva. To pomeni, da  površino prekrije in »zalepi«.  Zrak ne more do površine, termoizolacijske lastnosti pa ne dovolijo, da bi se vodni kondenz kjer koli nabiral. Zato se na površinah (npr. cevi, ventilov, inštalacij), ne more več nabirati kondenz katerega posledica je korozija inštalacij/konstrukcij in problemi  vezani na to (puščanje tekočin, potrebna zamenjava cevi itd..). Z Bronya premazom odstranite mnogo težav, ki so povezane s korozijo.
VPLIV ATMOSFERE NA DELOVANJE BRONYE Bronya je izredno odporna na ekstremne atmosferske vplive, zato jo tudi lahko uporabljamo na fasadah ali strehah in terasah ter v bazenih.
PRILAGAJANJE BARV IN UPORABA BARV Bronyo lahko obarvamo že kot premaz v različnih odtenkih, prav tako lahko na že posušen premaz nanašamo druge barve.
POGOJI NANOSA NA POVRŠINE Bronya se lahko nanaša na površine, ki so segrete  na temperature  od  -60°C (tukaj sicer niso segrete, ampak ohlajene)  do +260°C.
KAKO JO LAHKO NANAŠAMO Nanaša se lahko s čopiči ali pa s kompresorskimi napravami z ustrezno brizgalno šobo. Je pa potrebno upoštevati navodila za pripravo Bronye na prvi ali drugi način nanosa.

Bronya je relativno gost premaz, precej gostejši kot so običajno premazi različnih klasičnih barv. Če hočemo pri nanosu s čopičem doseči lepo površino, je smiselno nanesti nekoliko več Bronye in jo potem rahlo obrusiti – podobno kot če bi nanašali kit.

OBDOBJE IZOLACIJSKIH LASTNOSTI BRONYE Bronya obstaja na tržišču cca 3. leta. Glede na lastnosti in strukturo ter izvedene teste naj bi zagotavljala lastnosti pri uporabi zunaj najmanj 15 let, pri uporabi znotraj objektov pa najmanj 25 let. Ni pa razlogov, da ne bi opravljala svoje funkcije tudi po tem obdobju.
PRIHRANKI PRI UPORABI BRONYE NAMESTO VGRADNJE KLASIČNIH IZOLACIJ Najmanj 30% prihranka pri stroških nanosa/vgradnje v primerjavi z montažo izolacije iz kamene volne ali stiroporja,  ker jo ni treba ročno nameščati in utrjevati na fasade, temveč se samo »našprica« s kompresorjem na površino (več izolacijskih nanosov, boljša izolacija).

Je pa potrebno upoštevati, da je vsak nanos, ki znaša v povprečju med 0,8-1mm (kar pomeni cca 5 cm klasične izolacije), potrebno posušiti (24 ur). Če bi torej rabili cca 15 cm klasične izolacije, bi rabili vsaj 3-4 nanose, torej 3-4 dni  »sušenja«, dela pa ne bi bilo veliko, ker se s »špricanjem« nanosi nanašajo zelo hitro.